Naar de huisarts of nagelstyliste in het Taaldorp edINOVA Beverwijk

Je nagels laten doen bij een nagelstyliste uit Eritrea, je handen een nieuwe look laten geven met henna door een Pakistaanse. Of anders naar het spreekuur bij een Iraanse huisarts of op controle bij een Afghaanse tandarts. Het is een kleine greep uit de activiteiten van en voor cursisten tijdens het Taaldorp bij Edinova op 25 april 2023, waar ook twee klantmanagers van de gemeente Velsen een kijkje kwamen nemen.

Om tien ’s ochtends is het gezellig druk bij Edinova in Beverwijk. De klaslokalen hebben op deze dinsdag een andere functie en zijn omgetoverd tot buurthuis, kledingwinkel, arbeidsmarkt en gezondheidscentrum. In de hal is een café waar koffie, thee en zoetigheden te krijgen zijn, en er is ook een bakker die zowel koekjes als hartige versnaperingen verkoopt. Te betalen met speciaal ‘geld’, verkrijgbaar bij de bank.

Alles wordt bemand door cursisten, vaak met een wat hoger taalniveau (op weg naar A2) dan de ‘klanten’, cursisten uit alfagroepen of A1-groepen. De aanwezige docenten, onder wie de organisatoren Valentina Spinelli, Janine Metselaar en Marijke Bos, helpen waar nodig, ook met de taal uiteraard. De vrijwilligers van SPA (Stichting Participatie Anderstaligen) bieden eveneens ondersteuning. Maar de cursisten weten de weg zelf vaak goed te vinden en proberen met elkaar gesprekjes in het Nederlands aan te knopen. De sfeer is goed, er wordt veel gepraat en gelachen.

Gewapend met geldbriefjes, plastic munten en een stempelkaart om de diverse programmapunten te laten afvinken, gaan de deelnemers langs de lokalen. In het buurthuis zijn spelletjes en wordt muziek gemaakt. De kledingwinkel is populair, evenals de nagelstyliste en henna-artiest. De kleine schilderijen van een Iraanse trekken ook de aandacht. In het gezondheidscentrum verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis of schrijft paracetamol voor. Hetzelfde doet de tandarts, wiens Syrische assistent de vervolgafspraken noteert. Medicijnen kunnen de patiënten direct afhalen bij de apotheek.

Tegen twaalven hebben de meeste cursisten hun rondgang erop zitten. Er is gegeten en koffie en thee gedronken. Er is muziek gemaakt en gezongen. Veel nagels en handen hebben een nieuwe look gekregen. Bij het gezondheidscentrum zijn veel afspraken gemaakt. Er is Nederlands gesproken tussen cursisten uit verschillende landen. Kortom, dit Taaldorp was een geslaagde manier om cursisten van verschillende niveaus met elkaar in contact te brengen en Nederlands te laten praten.

Pieter de Vries, NT2-docent bij edINOVA

Taaldorp - Pieter de VriesTaaldorp - Pieter de Vries