Staatsexamen I & II

Cursus staatsexamen I (B1) of II (B2)

Ben jij middelbaar of hoog opgeleid en wil je in Nederland een beroepsopleiding volgen, studeren of werken? Dan kun je bij EdINOVA een cursus staatsexamen I (B1) en II (B2) volgen.

Wat leer je?
De cursus bereidt je voor op het staatsexamen I (B1) of staatsexamen II (B2) . Tijdens de cursus leer je de Nederlandse taal spreken, verstaan (luisteren), lezen en schrijven. We besteden extra aandacht aan grammatica, spelling en uitspraak en je leert wat je nodig hebt om te kunnen slagen voor het staatsexamen.

Edinova werkt met erkende lesmethodes van Kleurrijker (Taalcompleet B1) en Countinho (Nederlands in Actie & Nederlands op niveau). Naast de klassikale lessen kun je ook thuis oefenen in de digitale leeromgeving van de gebruikte lesmethode.

Intake & startniveau
Op basis van een informatiegesprek en intaketoets bekijken we samen wat jouw startniveau is en hoeveel tijd je nodig hebt om de cursus succesvol af te kunnen ronden.
Het startniveau voor deze cursus is niveau A2. Beheers je dit niveau nog niet? Dan adviseren we je graag een andere cursus.

Hoe lang duurt de cursus?
De duur van de cursus hangt af van je startniveau, hoeveel huiswerk je iedere week kunt doen, of je ervaring hebt met het leren van een andere taal. Je krijgt van ons een advies op basis van een gratis intaketoets. Gemiddeld besteden onze cursisten tussen de 20 en 40 weken tijd aan de cursus:

 • Leer je snel? Heb je ervaring met het leren van nieuwe talen en ben je bereid om veel huiswerk te maken? Dan kun je de cursus B1 afronden binnen 20 weken (120 uur, 6 uur per week).
 • Leer je liever in een rustig tempo? Heb je weinig ervaring met het leren van een nieuwe taal en geen tijd om huiswerk te maken? Houd dan rekening met een cursusduur van 40 weken (240 uur).

Leren in de praktijk

 • De Nederlandse taal leer je niet alleen op school. Het is belangrijk om ook buiten school te oefenen.
 • Je docent geeft je tips, huiswerk en praktijkopdrachten mee om thuis met de taal te oefenen.
 • Ook organiseren we regelmatig uitstapjes, waarin je de theorie in de praktijk kunt oefenen en we kunnen je helpen zoeken naar een taalmaatje of taaloefenplek.

Na de cursus
Na afloop van de cursus kun je deelnemen aan het staatsexamen I (B1) of II (B2). Je docent helpt je bij de aanmelding voor het examen. Voor meer informatie zie: Staatsexamens Nt2.
Het staatsexamen I biedt je een goed uitgangspunt om te werken of studeren op mbo-niveau. Het staatsexamen II is bedoeld voor mensen die willen werken of studeren aan een Nederlandse hbo of universiteit.

Module Staatsexamen B1

 • 6 uur per week les (2 x 3 uur).
 • Cursusduur snel tempo: 20 weken (120 uur).
 • Cursusduur rustig tempo: 40 weken (240 uur).
 • Aanbevolen extra studie-uren buiten school: minimaal 6 uur per week.
 • Kleine groepen – maximaal 15 cursisten.
 • Leer je snel? Dan is het mogelijk om door te stromen naar een cursus staatsexamen II.

Wil je meer informatie?
Vul dan het contactformulier in of bel ons op telefoonnummer 085 – 0862700, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Een paar belangrijke afspaken

 1. Gratis intake en proefles.
 2. Cursuscontract is maandelijks opzegbaar.
 3. Extra gratis oefenen in ons Open Leercentrum
 4. Achteraf per maand betalen (ook met DUO lening).

Waar en wanneer?

 • In Alkmaar, Beverwijk en Hoorn & online.
 • Er zijn meerdere startmomenten per jaar. 
 • Het rooster verschilt per cursusgroep. In ieder geval worden per week 2 lessen van 3 lesuren aangeboden.