Dorpswandeling voor nieuwe inwoners van Heiloo

Een verslag van onze vrijwilliger Jelle

In februari zijn op initiatief van INOVA twee dorpswandelingen georganiseerd voor mensen die onlangs in Heiloo zijn komen wonen. Het betreft nieuwe inwoners, vluchtelingen afkomstig uit diverse landen, die vanuit een vestiging van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn toegewezen aan de gemeente Heiloo (INOVA verzorgt de inburgering de eerste twaalf maanden in opdracht van de gemeente). Naast begeleiders van INOVA waren ook het sociaal team en de vrijwilligers van Heiloo voor Elkaar aanwezig.


Burgemeester

De wandeling begon binnen bij Winkelcentrum ‘t Loo, handig in verband met de motregen. Vandaar ging de wandeling door een fraai oud gedeelte van Heiloo naar het nieuwe gemeentekantoor Gemeente Heiloo. Daar werden we ontvangen door burgemeester Mascha Ten Bruggencate, die enthousiast vertelde over haar werk. Vol trots liet ze de nieuwe kantoren en multifunctionele raadszaal zien en benadrukte de voordelen voor de dienstverlening aan de inwoners dat de gemeente en bibliotheek nu samen onder één dak zijn gehuisvest.

Vervolgens werd de groep door Martine Kreijsig rondgeleid in de bibliotheek. In de geheel vernieuwde bibliotheek zijn tevens het Vrijwilligers Informatie Punt, de gemeenteloketten, het taalhuis, een speelhoek en een algemeen informatiepunt ondergebracht. Voor oude en nieuwe inwoners van Heiloo een plek die je niet mag missen en de koffie is prima.

 

Muziek
Daarna maakten we een tussenstop in Buk Buk, een levendig muziekcentrum voor jongeren waar jongerenwerker Romy Vlaar ons ontving met een stevig stukje muziek. Onze jongste deelnemer (zie foto) wilde niet meer weg.

Onze laatste stop was Stichting Trefpunt Heiloo, een gastvrij ontmoetingscentrum waar een groot aanbod is van culturele-, muzikale- en bewegingsactiviteiten. Gastvrouw Wanda leidde ons rond en vertelde terloops dat de fanatieke biljarters (uitsluitend oudere heren) in de avond worden opgevolgd door de jongere garde.

 

Op naar een mooie toekomst in Heiloo
Bij het afscheid van de groep nieuwe inwoners bleek uit de reacties dat een groot deel van de drempelvrees voor de mooie voorzieningen weggenomen was en dat diverse contacten zijn gelegd.
Speciale dank aan onze tolken, die in Nederlands, Turks, Russisch, Arabisch en Tigrinya alle deelnemers van informatie voorzagen over hun nieuwe woonplaats Heiloo.