KerstTaaldorp edInova Beverwijk

Beverwijk, 21 december 2023 – Bij edInova Beverwijk werd 2023 afgesloten met een Kersttaaldorp. Dus Taaldorp in de vertrouwde vorm, maar met een kerstig randje. Naast het gezondheidscentrum, het café en het Buurthuis waren er een kerstmarkt en een kerstknutselworkshop. En de afsluitende muzieksessie stond in het teken van kerstliedjes die ter verhoging van de feestvreugde ook nog eens afgewisseld werden met een spannende loterij.

Aangezien dit Kersttaaldorp volgde op het taaldorp dat in oktober, dus nog maar kortgeleden, plaatsvond, was het voor veel cursisten nu een vertrouwd gebeuren. En was er om 9.30u. dus gelijk een run op de stempelkaart en (plastic) geld bij de bank, gerund door een aantal cursisten die erop toezagen dat dit ordentelijk verliep. Met het geld in de hand was de kerstmarkt de eerste stop. Daar zijn de walnoten altijd populair, maar ook keurig ingerichte tafel met (kinder)kleding vertoonde al snel tekenen van grote snuffeldrang. De bewaking, cursisten, zag er op toe dat de klanten niet de hele winkel ‘leegkochten’, maar voldoende overlieten voor de rest.
Het café, nu in een groot lokaal, was sfeervol ingericht en de warme chocomelk met slagroom viel bijzonder in de smaak. Maar ook de koffie, het kerstbrood en de kerstkransjes waren niet aan te slepen. De zitjes maakten het mogelijk om bij elkaar te gaan zitten en de verschillende activiteiten te bespreken.

Vertegenwoordigers welzijnsorganisaties
In het buurthuis waren ook (echte) vertegenwoordigers van SPA en Welzijn Beverwijk aanwezig. Evenals Herbert Bos die de participatie-activiteiten voor de nieuwe wetters coördineert: “Goed om hierbij aanwezig te zijn. Ik spreek veel cursisten op informele wijze door een spelletje PimPamPet te spelen.” Ook Esther Tromp van SPA kon via dit Taaldorp veel cursisten vertellen over de vele extra taalactiviteiten zoals SPA die aanbiedt: “Ik bemiddel ook in taalcoaches en heb een aantal afspraken gemaakt om cursisten te gaan koppelen. Dit werkt beter dan het single spreekuur dat ik hier regelmatig heb.”

Beroepenmarkt
Jan Molenaar, bij edInova actief als conciërge met vele extra taken, levert ook een heel waardevolle bijdrage aan Taaldorp. Eerder al maakte hij een aantal kledingrekken voor de kledingwinkel, maar in het lokaal met de beroepenmarkt praat hij met liefde over de technische aspecten van bijvoorbeeld de fiets en een electrisch snoer. “De interesse bij cursisten is wisselend. Sommigen willen echt iets leren omdat ze mogelijkheden zien voor de toekomst. Anderen komen alleen even binnen voor een stempel. Maar met een soort van quiz kan ik dat de volgende keer vast ondervangen.” Mojgan, een cursiste met een achtergrond als schoonheidsspecialiste trok veel bekijks met haar epileertechniek waarmee ze talloze dames bediende. Ondertussen was Okubaslasie, kledingmaker van beroep, actief op de naaimachine. Daar maakte hij een mooie rozet die aan het eind van de ochtend uitgereikt werd aan Achmed, de winnaar van de officiële sjoelcompetitie.

Wederom een geslaagd Taaldorp, mede mogelijk gemaakt door een enthousiast team van docenten èn vrijwilligers.