Een uitdaging….

Hoe vul je een lesweek in de zomervakantie dusdanig dat het voor alle cursisten èn docenten aangenaam een leerzaam is? Wij van edINOVA Beverwijk kozen voor een programma met een interactief activiteitenprogramma afgewisseld met een typisch Nederlands filmaanbod. En we kijken tevreden terug.
We kozen voor een programma waar juist de basisschoolkinderen ook van harte bij waren uitgenodigd. Een andere uitdaging was een programma te bedenken dat in elk geval voor alfa’s te volgen was, maar ook interessant voor iedere andere cursist, ongeacht niveau.
Waar eerst gedacht werd aan een talentenjacht, verschoven de plannen naar een soort interactieve muzikale spelshow, waarin het vooral de docenten waren die in eerste instantie voor het vermaak zorgden, maar ook verschillende cursisten graag even wilden ‘shinen’ op het podium.
Muziek / Nederlandse liedjes vormden de rode draad in het programma. De gekozen liedjes waren een week eerder al geïntroduceerd, dus enigszins vertrouwd. Deze liedjes wisselden we af met spelletjes als beschuitfluiten, levende foto, koekhappen, een loterij etc. Kinderen vinden het vaak leuk om mee te doen aan zulke spelletjes en ouders zijn weer beretrots als hun kind op het podium staat. Een indrukwekkende buikdansact door collega Valentina maakte de show acuut een stuk intercultureler en schiep ter plekke ruimte voor nog wat zang en dans door de cursisten. Ook een gedicht in Farsi door twee cursisten was mooi. Het talent van de moeders werd nà de show gepresenteerd tijdens de gezamenlijke en afsluitende lunch waar zij lekkers voor hadden meegenomen.
De show hadden we op maandag en woensdag ingepland en werd door het combineren van groepen goed bezocht. Op dinsdag en donderdag was er edInova Cinema. Wij als docenten hadden na een brainstorm gekozen voor een drietal films: Minoes, Strijder en de Nieuwe Wildernis waar de cursisten een ticket naar keuze voor konden krijgen. Ook hier werkte de voorbereiding goed: weeks tevoren hadden we trailers laten zien zodat ze echt hun interesse konden volgen. De popcorn en gratis koffie en thee maakten dat de cursisten in deze eerste (regenachtige) vakantieweek voldaan huiswaarts keerden. En wel uitgeput maar ook voldaan gold dat ook voor de docenten!

Namens team edINOVA,

Janine Metselaar, NT2-docent